Reklama
 
Blog | [email protected]

Zemanova modla Stalin

To, že „náš“ pan prezident nechodí pro hanlivé slovo daleko, ani to, že nemá v lásce novináře, všemožné kavárny, Sobotku, neslušné občany vstávající před sedmou ranní a další takováto individua, už všichni dobře víme. I jeho sympatie k východu jsou značně očividné, ale co možná na první pohled vidět není je jeho obdiv ke Stalinovi. Může jej popírat jak chce, ale v několika bodech vám nastíním, že minimálně inspiraci v určitém ohledu si současný pán pražského hradu od tohoto ruského diktátora bere.

1) Pražská kavárna

Pražská kavárna je poslední dobou čím dál více skloňované spojení a jsou jí všichni odpůrci Miloše Zemana, kteří se jakkoliv vůči jeho názorům či politickým krokům ohradí, ale tohle pojmenování nevymyslel Zeman, ani jeho pravá ruka a pusa Ovčáček. Již v roce 1939 přišel Stalin s pojmenování kabaretní kavárna v rozhovoru pro list Pravda.  Tohle slovní spojení padlo v odpovědi na otázku: „Jak se soudruh Stalin staví ke zprávě agentury Havas o Stalinově projevu, který jakoby pronesl 19. srpna v politbyru a v němž jakoby zazněla myšlenka, že válka by měla pokračovat tak dlouho, jak jen to bude možné, aby se bojující strany vyčerpaly?“  Na to Stalin reagoval:

„Toto oznámení agentury Havas je, podobně jako její mnohé další zprávy, lež. Já samozřejmě nemohu vědět, v jaké kabaretní kavárně tuto lež vyprodukovali… (odpověď byla delší, tohle je pouze výňatek, který k osvětlení problému bohatě stačí).“

Osobně mi to připomíná některý z legendárních tweetu Jiřího Ovčáčka.

2) Jesť čelavěk, jesť probljema, nět čelavěka, nět probljema

Zeman v rámci své NEpředvolební kampaně v Olomouckém kraji kritizoval Jana Jedličku (bývalého ředitele jesenické nemocnice) výrokem jednoho z největších vrahů v dějinách historie. Demokraticky zvolený prezident naší krásné země prohlásil:

„Josif Vissarionovič Stalin kdysi říkal: ,Jesť čelavěk, jesť probljema, nět čelavěka, nět probljema.‘ No a nechal toho člověka popravit a problémy se vyřešily. Je to zajímavá metoda, ale v desetimilionové zemi by vedla velice rychle k prudkému úbytku obyvatel.“

Překlad tohoto výroku zní: „Je-li člověk, je tu problém. Není-li člověk, není problém.“ Pravděpodobně jeden z jeho dalších bonmotů, který pražská kavárna a dolních deset miliónů obyvatel samozřejmě nepochopí, jelikož nemají smysl pro humor. Ovšem dohromady s nedávným výrokem, že novináři mají být likvidováni nám tenhle citát dává zcela jiné a ještě děsivější rozměry. Ovšem při tomto výroku se Zeman spletl, jelikož výrok nepronesl Stalin, ale Stalinovi byl připsán ruským spisovatelem Anatolijem Naumovičem Rybakovem v jeho trilogii Děti Arbatu. To by mohl vědět člověk dušující se znalostmi historie a literatury.

3) A další citace…

Jedna citace by se možná dala přehlédnout, ale bohužel nebyla jen jedna. Při návštěvě nemocnice v Jeseníku Miloš opět kritizoval. A opět použil citát svého vzoru, když pronesl slova: „Kadry rešajut vsjo“, nebo-li „vše je o správných lidech“. Také se zmínil o popravách kádrů poté, co vše za Stalina vyřešili, ale to, že si Zeman libuje v popravách není žádná novinka.

4) Za každým úspěšným mužem stojí žena.

A to i za panem prezidentem. Teď nemám namysli Ivanu, ale Jiřího. Tiskový mluvčí Jiří Ovčáček se taktéž těší velké popularitě a statečně odolává útokům na svoji osobu i prezidenta. Tento bod není ani tak o Stalinovi, spíše bych chtěl poukázat na celkovou zaujatost Ovčáčka v komunismu a jelikož tento bezbranně vyhlížející pán tvrdí, že se se Zemanem názorově téměř na všem shodují, tak zde určitá spojitost bude.

Jak spousta z vás ví, Ovčáček je taktéž novinář (i když tímto označením by se mohl leckterý žurnalista urazit, což naprosto chápu, takže se předem omlouvám). Nějakou dobu působil jako redaktor a parlamentní zpravodaj v proslulých Haló novinách, kde v letech 2002-2004 napsal celkem 443 článků, což už dobře vypovídá o jeho sympatiích s komunismem. Ačkoliv byl velice aktivní reportér, tak jeho nejdůležitější článek v životě „Hitler je gentleman“ stále nemůže najít.

 

Co dodat závěrem? Snad jen díky Bohu, že jsem se nenarodil v Rusku a pan prezident nás tady nemůže zlikvidovat. Díky i vám, že jste dočetli můj první článek na blog až do konce.

Reklama